Saudi-Arabië is met een dagproductie van zo’n 10 miljoen vaten olie normaal gesproken één van de grootste olieproducenten ter wereld. Berichten over de reparatie van olie-installaties die afgelopen week werden getroffen door aanvallen met drones en mogelijk raketten, worden dan ook nauwlettend gevolgd.

De herstelwerkzaamheden aan de beschadigde oliefaciliteiten van Saudi Aramco kunnen veel langer gaan duren dan het Saudische staatsolieconcern zelf beweert, schreef zakenkrant The Wall Street Journal zondag op basis van bronnen met kennis van de zaak.

Saudi-Arabië heeft gezegd dat de olieproductie eind september weer volledig hersteld zal zijn na de droneaanvallen op olie-installaties ruim een week geleden. Maar volgens aannemers die betrokken zijn bij de herstelwerkzaamheden kan het zeker maanden gaan duren voordat alles weer op volle toeren draait.

Het productieverlies door de aanvallen op faciliteiten in Abqaiq en Khurais bedroeg 5,7 miljoen vaten olie per dag, ongeveer 5 procent van de olieproductie wereldwijd.

Herstel olieproductie Saudi-Arabië kost honderden miljoenen

Naar verluidt voert Saudi Aramco momenteel koortsachtig overleg met dienstverleners en leveranciers van onderdelen voor olie-installaties. Het staatsoliebedrijf biedt daarbij hoge vergoedingen voor werkzaamheden aan de faciliteiten, om alles zo snel mogelijk te laten verlopen. De reparatiekosten kunnen in de honderden miljoenen dollars gaan lopen, aldus een ingewijde bij Saudi Aramco.

Het oliebedrijf zou de hulp van grote oliedienstverleners als het Amerikaanse Baker Hughes en het Italiaanse Saipem hebben ingeroepen voor herstelwerkzaamheden. De Saudi's en de Verenigde Staten beschuldigen Iran van de aanvallen. Teheran ontkent. De aanvallen zijn opgeëist door de Houthi-rebellen in Jemen.

Maandagmiddag kwam persbureau Reuters met een bericht over de Saudische olieproductie dat de officiële lezing van de Saudi's ondersteunt. Een bron zei tegen Reuters dat de Saudische productie over een week inderdaad weer op volle toeren kan draaien.

De olieprijs, die maandagochtend licht hoger noteerde, daalde maandagmiddag fors. Een vat Brent-olie noteerde maandmiddag bijna 1,5 procent lager op 63,8 dollar. Afgelopen week piekte de olieprijs op bijna 70 dollar, direct na de aanvallen op de olie-installaties, om daarna terug te vallen naar een niveau van rond de 65 dollar.

LEES OOK: Zo duur wordt benzine na de explosieve stijging van de olieprijs